Makkelijk fietsen met een e-bike

Een e-bike is tegenwoordig een populair vervoermiddel in ons land. Zeker in de grote stad is een fiets een van de snelste manieren om je te verplaatsen en waarom zou je het jezelf dan niet wat makkelijker maken en een elektrische fiets aanschaffen zodat je gebruik kunt maken van de trapondersteuning?

Kies een voor jou geschikte accu

De trapondersteuning wordt geregeld door het gebruik van een hulpmotor en accu. Een accu is in diverse soorten te koop en welke je kiest hangt hoofdzakelijk af van het gebruik dat je van de e-bike maakt. Als je graag langere afstanden fietst is het zeker zaak te kiezen voor een accu die langer meegaat. Fiets je dagelijks alleen maar korte stukjes, bijvoorbeeld naar school of werk? Dan is een batterij die wat minder lang meegaat (en daardoor ook goedkoper is in aanschaf) ook voldoende. Als je een accu hebt die snel leeg gaat kun je ook overwegen er twee aan te schaffen. Deze kun je dan afwisselend van elkaar opladen. Zorg er wel altijd voor dat je op de juiste manier met de accu omgaat. Dan gaat deze veel langer mee.

Plaatsing van de hulpmotor

Young woman cycling in the park at sunset

Een hulpmotor kan op verschillende plaatsen op je elektrische fiets bevestigd zijn. Dit betekent dat hij zowel in het voorwiel, het achterwiel of in het midden van het frame bij de trappers kan zitten. Als de motor in het midden zit is de fiets beter in balans en is het makkelijker om een lekke band te plakken omdat de constructie voor de hulpmotor dan niet in de weg zit. Deze bevestiging is wel duurder dan in het wiel. Een bijkomend nadeel van plaatsing in het voorwiel is dat veel mensen vinden dat de elektrische fiets dan naar voren trekt door het gewicht van de hulpmotor. Plaatsing op het wiel is wel goedkoper.

Ook voor loopondersteuning

Een accu op e-bikes zorgt niet alleen voor trapondersteuning maar er zijn ook varianten die je loopondersteuning geven. Elektrische fietsen wegen over het algemeen aardig wat en als je ermee aan de hand loopt is het dan ook handig als dit lichter gaat, net als met het fietsen.