Piekeren van de mens als sociaal wezen

In deze tijden waarin we meer hebben dan alle generaties voor ons en de gemakken ons leven steeds verder gemakkelijker maken heerst er toch grote ontevredenheid. De jongere generatie die alles heeft gaat het vaakst naar de psycholoog en heeft moeite met het huidige snelle leven. Er zijn een honderdduizend dingen om over te piekeren en de overlading van sociale media die ons niet alleen confronteren met misstanden in het dagelijks leven, maar ook met de successen van onze medemensen voeren de druk alleen maar meer op.

Mensen piekeren daarom dagelijks over vele onderwerpen. Maar wat is er tegen te doen, want piekeren heeft doorgaans geen effect op de situatie. In extreme gevallen begint men zelfs te piekeren over het feit dat men piekert. Een eerste stap om om te gaan met het je zorgen maken over van alles en nog wat is dat deze eigenschap mens eigen is. Wanneer je kan accepteren dat piekeren nu eenmaal een onderdeel van het leven is, omdat de mens zich door zijn evolutie heen zich eigen heeft gemaakt om na te denken over de toekomst en het verleden. Heb je de behoefte om stress en onbewuste gedachtepatronen weg te nemen bij mensen? Dan kan je een hypnotherapeut opleiding volgen om een groot deel van het piekeren als gevolg van een trauma leren naar boven te halen zodat de betreffende persoon dat kan verwerken.

Omgaan met moeilijke omstandigheden

Als sociaal wezen heeft de mens zich dusdanig ontwikkeld dat het rekening houdt met zichzelf en met anderen. Daarnaast de mens gereedschappen ontwikkeld die een oneindig meer opties geeft aan de gebruiker ervan. Piekeren ontstaat ook vaak bij keuzestress, al gaat het om het aanschaffen van nieuwe kleding in een online webwinkel. De homo sapiens, ook wel de denkende mens, heeft door het om kunnen gaan met uiteindelopende desastreuze situaties en de diverse opties die het heeft om een probleem aan te pakken zich ontwikkeld tot een heuse piekeraar. En het sociale aspect doet daar nog een schepje bovenop in de vorm roddel en het zich beklagen bij medemensen rond een kamp- of haardvuur.

Het grote probleem van piekeren is dan ook niet dat we dit als mens doen, aangezien het ons heeft geholpen met het omgaan van rampen en probleemsituaties, maar dat het niet altijd tot iets leidt. Wanneer er gepiekerd wordt, maar er volgt geen actie uit die iets aan de situatie verandert kan het belemmerend werken. En wanneer deze eigenschap zich ontwikkelt tot een gewoonte kan het juist een verlammende invloed op je leven hebben met alle psychologische gevolgen van dien.

Niet alleen nadelig

Echter kleven er niet alleen negatieve gevolgen aan piekeren. Dat is uit recent onderzoek gebleken. Zo blijken piekeraars sneller geneigd tot verzorging. Wanneer de zon schijnt zullen ze zich eerder insmeren met zonnebrandcrème om zich te beschermen of zullen ze eerder stoppen met roken om aan hun gezondheid te werken. Piekeraars staan meer stil bij de gevolgen die hun handelen of die situaties teweeg kunnen brengen waardoor ze eerder tot zorgzaamheid over gaan om zich te behoeden voor toekomstige problemen.

Aan de andere kant is piekeren wel een psychologische indicator van stoornissen op het gebied van angst en depressie. In zo’n geval leidt overmatig zorgen maken tot een stagnatie in het leven van de betreffende persoon. Het beste wat in zo’n geval gedaan kan worden is professionele psychologische hulp zoeken voor een behandeling. Dan leer je er het snelst mee omgaan.

Wat je er zelf aan kan doen is door er waakzaam op te zijn of je piekert. Als erin bedreven raakt om piekergedachten te herkennen kan je jezelf er makkelijker tegen wapenen. Daarnaast kan je problemen die je direct kan oplossen direct aanpakken. Kleppert je raam en erger je je eraan? Doe het dan meteen dicht en ga er niet over nadenken. En aan de andere kant kan je, als je ‘s nachts wakker ligt, de problemen die je hebt op een papiertje schrijven zodat je een garantie hebt dat je het de volgende dag niet zal vergeten. Dan kan je het makkelijker van je afzetten en hoef je de oplossing van het probleem die nacht niet uit werken en kan je gaan slapen.