Verruil dat houten keukentje maar!

Verruil dat houten keukentje maar!

Er zijn maar enkele manieren waarop ik mijn kinderen tot rust kan brengen, en een ervan is natuurlijk het voorlezen van verhaaltjes. dan zitten de kinderen zo gefascineerd te luisteren en gaan ze zo in op het verhaal, dat is bijna niet te evenaren met een andere vorm van spel. Maar wat ik heb gemerkt dat ook werkt, is het stimuleren van een fantasiewereld waar ze een rol in kunnen aannemen. En dat gaat verder dan verhalen van de barbie en de action man, want hoe leuk ze het ook vinden om ermee te spelen en er avonturen voor te verzinnen die ze meemaken, uiteindelijk gaat ook dat weer over andere mensen die iets meemaken, en niet zijzelf. Heel goed voor het ontwikkelen van inlevingsvermogen, net zoals met lezen, maar anders dan wat ik denk dat ook heel leerzaam is. Zo kunnen mijn kinderen zich urenlang vermaken met het winkeltje spelen of het koken in hun houten keukentje.

Eindeloos spelen

Beide dingen deed ik vroeger ook al, en ik kan me dus heel goed voorstellen hoe leuk het voor ze is en hoe intens ze het kunnen beleven. Vooral het houten keukentje is de laatste tijd met stip favoriet. Dan verzinnen ze met z’n drietjes gerechten die ze er in gaan bereiden, en loopt er eentje altijd van de gewone keuken naar het houten keukentje met allerlei ingrediënten die ze van mij mogen gebruiken, zoals druiven en jam, en dat soort dingen. Ik heb op een gegeven moment besloten ze hun gang maar gewoon te laten gaan, en die beslissing is me goed bevallen. We hebben afgesproken dat zij de troep opruimen en bovendien, ik heb kennelijk zulke schone of op orde gestelde kinderen, want ze vinden het spelen in die troep de volgende dag helemaal niet meer leuk. Schoonmaken leren ze er dus ook van, en dat stemt mij als moeder heel hoopvol voor de toekomst. Ik kan persoonlijk niet wachten tot ze hun houten keukentje verruilen voor mijn keuken en komen helpen afwassen.